03. Θεωρία Μουσικής

Μικρός Κατάλογος Κλασικών, Jazz και Rock Συγχορδιών

Διαστήματα 1ης, 2ης και Μετατροπές τους
Ταυτοφωνία - Ημιτόνιο - Τόνος - Τριημιτόνιο και μετατροπές τους. Για την Α' Θεωρία Μουσικής και σαν επαναληπτικό μάθημα για τη Β' και Γ'. Περιέχει συστηματικοποιημένη όλη τη θεωρία και λίγες ασκήσεις.


Ελάσσονες Κλίμακες 2
Απλή Θεωρία των Ελασσόνων Κλιμάκων (ορισμοί, κατασκευή, οπλισμοί κλπ.) για τους μαθητές του Θεωρίας Μουσικής.

Σημειώσεις Θεωρίας Διαστημάτων (v2.0)
Περιλαμβάνει Θεωρία Διαστημάτων, τα διαστήματα που σχηματίζονται σε Μείζονα και Ελάσσονα τρόπο και μια τεχνική ευρέσεως των κλιμάκων στις οποίες ανήκει ένα δοθέν διάστημα.

Σημειώσεις Θεωρίας Συγχορδιών

Γενικές Ασκήσεις Θεωρίας της Μουσικής Ι (v3.0) [Updated / 12-11-2011]
Ασκήσεις αναγνώρισης και κατασκευής διαστημάτων.

Γενικές Ασκήσεις Θεωρίας της Μουσικής ΙΙ (v3.0) [Updated / 12-11-2011]
Ασκήσεις αναγνώρισης και κατασκευής συγχορδιών.

Πίνακας Λύσεων Διαφώνων Διαστημάτων (v1.0)
Οι τυπικές λύσεις των διαφώνων διαστημάτων.

GERSON = Kleine Solfeggios für Goetze
Έξι ασκήσεις σολφέζ με ενάριθμο βάσιμο.

Αυτό το εγχειρίδιο με μελωδικές και ρυθμικές ασκήσεις απευθύνεται κυρίως στους σπουδαστές του Ειδικού Αρμονίας, αν και τμήματά του θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις τάξεις των Υποχρεωτικών Θεωρητικών.

Περιέχει μονόφωνες και δίφωνες μελωδικές ασκήσεις από παλιά σολφέζ (στα πρώτα κεφάλαια ακολούθησα την προσέγγιση του G. Pantillon, που βρήκα ιδιαίτερα παιδαγωγική), τμήματα έργων συνθετών μέχρι και τον 20ο αι. καθώς και δικές μου. Ένας κατάλογος βασικών ρυθμικών προτύπων βοηθά στην αυτοματοποιημένη απόδοση ρυθμικών σχημάτων. Περιέχει επίσης μονόφωνες και δίφωνες ρυθμικές και μελορυθμικές ασκήσεις (ο σπουδαστής τραγουδά μια μελωδία και ταυτόχρονα χτυπά ένα ρυθμό), καθώς και ένα κεφάλαιο όπου εξηγούνται οι διασταυρούμενοι ρυθμοί (cross rhythms) και δίνονται ασκήσεις. Σε κάθε κεφάλαιο προτάσσεται στοιχειώδης θεωρία. Ένα κεφάλαιο κατατάσσει τα τρίχορδα και τα τετράχορδα, τα οποία είναι τα κατασκευαστικά πρότυπα των τρόπων και των κλιμάκων, σε διάφορες κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου