05. Αντίστιξη


BACH • 2-part Inventions
Οι 15 δίφωνες invention του Bach δίνονται εδώ (PDF) σε Urtext έκδοση, κυρίως για χρήση των σπουδαστών Aντίστιξης που επιθυμούν να τις αναλύσουν.

Ανθολόγιο Υποδειγμάτων Τροπικής Αντίστιξης 
Οι σημειώσεις αυτές ανθολογούν υποδείγματα κλασικών και σύγχρονων εγχειριδίων τροπικής αντίστιξης με στόχο να δοθούν στον σπουδαστή του αντικειμένου παραδείγματα προς μίμηση και να διευκολύνουν την πρακτική του εξάσκηση.
Σημ. Υπάρχουν μερικά λάθη, κυρίως ορθογραφικά ή συντακτικά, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να τα διορθώσω, γιατί είναι πολύ δουλειά στο Sibelius, το οποίο δεν χρησιμοποιώ πια.

Δίφωνα Παραδείγματα Αντίστιξης 15ου & 16ου αι.
Τρίφωνα Παραδείγματα Αντίστιξης 15ου & 16ου αι.
Για ανάλυση και χρήση ως προτύπων για την σύνθεση σύντομων κομματιών στο ύφος της ασματικής πολυφωνίας του 15ου και 16ου αιώνα.

Σημειώσεις Μοτέτου
Οι σημειώσεις αυτές προορίζονται για τους σπουδαστές της Αντίστιξης. Είναι μια κριτική ανθολόγηση διάφορων εγχειριδίων τονικής αντίστιξης με κάποιες επιπρόσθετες παρατηρήσεις από μένα, παραδείγματα και ασκήσεις.

Υποδείγματα 8-φωνης Αντίστιξης Palestrina 
Στα τρία έργα του Palestrina που παρατίθενται εδώ, ο σπουδαστής της Αντίστιξης θα βρει υποδείγματα οκτάφωνης σύνθεσης, αντικείμενο που ζητείται στις εξετάσεις του Πτυχίου.


Ασκήσεις Ανάλυσης Μελωδιών στο ύφος Μπαρόκ

Σχήμα και Πάθος στη Μουσική Μπαρόκ
Σύντομη επισκόπηση της Ρητορικής Τέχνης και η προσαρμογή  των κανόνων της στη Μουσική Τέχνη κατά την περίοδο μπαρόκ από τους μεγάλους συνθέτες και θεωρητικούς της εποχής.

BACH • Ανάλυση της Invention I, BWV 772

Μπαρόκ Διμερής Μορφή
Σημειώσεις για τη μπαρόκ διμερή μορφή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη μελέτη της Σύνθεσης Σύντομων Δίφωνων Κομματιών.

Ένα Παράδειγμα Αναστρεφόμενης Αντίστιξης
Η επεξεργασία θέματος και Αντιθέματος σε διπλή αντίστιξη από τον Bach της φούγκας Νο.16, WTC II.

HANDEL • Passacaglia in g, HWV 432
Το θέμα της πασακάλιας του Handel κατασκευάζεται με μια αλυσίδα με κατιούσες 5ες. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο 2ο μέτρο το γραμμικό διαστηματικό πρότυπο (linear intervallic pattern) της αλυσίδας  από (5-8) αλλάζει σε (5-10). Μελετώντας το έργο θα βρείτε και άλλες παραλλαγές της βασικής αλυσίδας. Εξαιρετικό υπόδειγμα δίφωνης αντίστιξης πάνω σε ένα επαναλαμβανόμενο βάσιμο. Πριν αναλύσετε αυτό το έργο να μελετήσετε το κεφάλαιο των Αλυσίδων από ένα εγχειρίδιο Αρμονίας και Δίφωνη Αντίστιξη και Τεχνικές Αντιστικτικών Παραλλαγών από ένα εγχειρίδιο Αντίστιξης.

PURCELL • O Let Me Weep!
Για την μελέτη των συνεχών παραλλαγών πάνω σε ένα επίμονο βάσιμο. Μια στοιχειώδη ανάλυση θα βρείτε στο PDF καθώς και εδώ.

Γαλλικό Αναγεννησιακό Chanson


PALESTRINA • Sicut Cervus, motet a5

Κ α ν ό ν ε ς
MOZART • Selig, selig, KV 230
2-φωνος κανόνας στην ταυτοφωνία
O du eselhafter Peierl, KV560 / Η Βαρκούλα
4-φωνος κανόνας στην ταυτοφωνία
MOZART • Dona Nobis
3-φωνος κανόνας στην ταυτοφωνία
BEETHOVEN • Πέντε Κανόνες
Πέντε φωνητικοί ἀπό τούς σαράντα τρεῖς κανόνες τοῦ Beethoven, WoO 159-198.
H Aria και οι 9 Κανόνες των Gοldberg
H Aria και οι 9 Κανόνες από τις Παραλλαγές Goldberg του Bach σε "ανοικτή" παρτιτούρα, ως υποδείγματα σύνθεσης κανόνα για τους σπουδαστές της Αντίστιξης.
54 Φωνητικοί Κανόνες

PALESTRINA: Quam pulchram es (μοτέτο)
Σε βίντεο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου