05. Αντίστιξη

BACH • 2-part Invemtions  
Οι 15 δίφωνες invention του Bach δίνονται εδώ (PDF) σε Urtext έκδοση, κυρίως για χρήση των σπουδαστών Aντίστιξης που επιθυμούν να τις αναλύσουν.

Ανθολόγιο Υποδειγμάτων Τροπικής Αντίστιξης
Οι σημειώσεις αυτές ανθολογούν υποδείγματα κλασικών και σύγχρονων εγχειριδίων τροπικής αντίστιξης με στόχο να δοθούν στον σπουδαστή του αντικειμένου παραδείγματα προς μίμηση και να διευκολύνουν την πρακτική του εξάσκηση.

Δίφωνα Παραδείγματα Αντίστιξης 15ου & 16ου αι.
Τρίφωνα Παραδείγματα Αντίστιξης 15ου & 16ου αι.
Για ανάλυση και χρήση ως προτύπων για την σύνθεση σύντομων κομματιών στο ύφος της ασματικής πολυφωνίας του 15ου και 16ου αιώνα.

Σημειώσεις Μοτέτου
Οι σημειώσεις αυτές προορίζονται για τους σπουδαστές της Αντίστιξης. Είναι μια κριτική ανθολόγηση διάφορων εγχειριδίων τονικής αντίστιξης με κάποιες επιπρόσθετες παρατηρήσεις από μένα, παραδείγματα και ασκήσεις.

Υποδείγματα 8-φωνης Αντίστιξης Palestrina 
Στα τρία έργα του Palestrina που παρατίθενται εδώ, ο σπουδαστής της Αντίστιξης θα βρει υποδείγματα οκτάφωνης σύνθεσης, αντικείμενο που ζητείται στις εξετάσεις του Πτυχίου.

Σχήμα και Πάθος στη Μουσική Μπαρόκ
Σύντομη επισκόπηση της Ρητορικής Τέχνης και η προσαρμογή  των κανόνων της στη Μουσική Τέχνη κατά την περίοδο μπαρόκ από τους μεγάλους συνθέτες και θεωρητικούς της εποχής.

BACH • Ανάλυση της Invention I, BWV 772

Μπαρόκ Διμερής Μορφή
Σημειώσεις για τη μπαρόκ διμερή μορφή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη μελέτη της Σύνθεσης Σύντομων Δίφωνων Κομματιών.

Ένα Παράδειγμα Αναστρεφόμενης Αντίστιξης
Η επεξεργασία θέματος και Αντιθέματος σε διπλή αντίστιξη από τον Bach της φούγκας Νο.16, WTC II.

HANDEL • Passacaglia in g, HWV 432
Το θέμα της πασακάλιας του Handel κατασκευάζεται με μια αλυσίδα με κατιούσες 5ες. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο 2ο μέτρο το γραμμικό διαστηματικό πρότυπο (linear intervallic pattern) της αλυσίδας  από (5-8) αλλάζει σε (5-10). Μελετώντας το έργο θα βρείτε και άλλες παραλλαγές της βασικής αλυσίδας. Εξαιρετικό υπόδειγμα δίφωνης αντίστιξης πάνω σε ένα επαναλαμβανόμενο βάσιμο. Πριν αναλύσετε αυτό το έργο να μελετήσετε το κεφάλαιο των Αλυσίδων από ένα εγχειρίδιο Αρμονίας και Δίφωνη Αντίστιξη και Τεχνικές Αντιστικτικών Παραλλαγών από ένα εγχειρίδιο Αντίστιξης.

MERULA = Ciaconna

PACHELBEL • Canon in D
Tο γνωστό και αγαπημένο έργο του Pachelbel εδώ σε μια μεταγραφή για 3 βιολιά, τσέλο και κοντίνουο. Βασίζεται σε μια αλυσίδα με κατιούσες 4ες, που πήρε και το όνομα του - αλυσίδα Pachelbel. Πριν αναλύσετε αυτό το έργο να μελετήσετε το κεφάλαιο των Αλυσίδων από ένα εγχειρίδιο Αρμονίας και Τετράφωνη Αντίστιξη και Κανόνα από ένα εγχειρίδιο Αντίστιξης.

PURCELL • O Let Me Weep!
Για την μελέτη των συνεχών παραλλαγών πάνω σε ένα επίμονο βάσιμο. Μια στοιχειώδη ανάλυση θα βρείτε στο PDF καθώς και εδώ.

Σονάτες Scarlatti για Ανάλυση
Keyboard Sonata in f#, L.32/K.67 (πολύ καλό παράδειγμα επίσης για να μελετηθούν και οι αγαπημένες αλυσίδες του Δασκάλου με χρήση του κύκλου των 5ων).
Keyboard Sonata in d, L.266/K.517 (για γρήγορα δάκτυλα).
Keyboard Sonata in C, L.104/K.159 (το περίφημο "κυνήγι" που για χάρη του επιτρέπονται και οι κρυμμένες 5ες σε δίφωνο σύνθεμα).

Γαλλικό Αναγεννησιακό Chanson

Κ α ν ό ν ε ς
MOZART • Selig, selig, KV 230
2-φωνος κανόνας στην ταυτοφωνία
O du eselhafter Peierl, KV560 / Η Βαρκούλα
4-φωνος κανόνας στην ταυτοφωνία
MOZART • Dona Nobis
3-φωνος κανόνας στην ταυτοφωνία
BEETHOVEN • Πέντε Κανόνες
Πέντε φωνητικοί ἀπό τούς σαράντα τρεῖς κανόνες τοῦ Beethoven, WoO 159-198.
H Aria και οι 9 Κανόνες των Gοldberg
H Aria και οι 9 Κανόνες από τις Παραλλαγές Goldberg του Bach σε "ανοικτή" παρτιτούρα, ως υποδείγματα σύνθεσης κανόνα για τους σπουδαστές της Αντίστιξης.

PALESTRINA: Quam pulchram es (μοτέτο) (νέο)
Σε βίντεο εδώ.

8 σχόλια:

  1. I assume the admin of this website is truly working onerous in favor of his internet site, since here each data is quality based mostly.
    payday loan lenders

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστίες πολλές από Καρπενήσι. Προσπαθώ να μάθω αντίστιξη μέσω διαδικτύου. Είναι πολύ σημαντική η προσφορά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή